Bizi arayın.

Sıkça sorulan sorular, müvekkillerimiz ve danışanlarımız tarafından bizlere en çok sorulan ve danışılan konularla ilgili olup sizlerin de cevabına kolaylıkla erişebilmeniz açısından bu yazımızda paylaşıyoruz. Merak ettiğiniz sorunun cevabı bu bölümde yer alıyor olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular sayfasına soru ekleyebilir miyim?
Şayet aradığınız sorunun cevabını bulamazsanız web sitemizde bulunan iletişim araçlarını kullanarak bizlere ulaşabilir ya da İletişim sayfası aracılığıyla mesaj gönderebilirsiniz.
Avukatlık hizmeti ücretli midir?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre avukatların ücretsiz iş alamayacağı belirtilmiştir. Bu sebeple sözlü ya da yazılı olarak alınan danışmanlık hizmetleri ücrete tabidir.
Avukatımla sözleşme imzalamak zorunda mıyım?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre avukatlık sözleşmesi herhangi bir şekil şartına tabi değildir. Bu sebeple sözlü veya yazılı olarak yapılabilir.
Avukatlık ücreti ne kadardır?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve her sene Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince avukatlık hizmetleri karşılığından alınabilecek asgari (en az) ve tavan (en çok) tutarlar ya da yüzdeler bulunmaktadır.
Örneğin; 03 Eylül 2022 yılında yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi‘ne göre boşanma davası için avukatlık hizmet sözleşmesinin ücret kısmı asgari 9.200 TL olması gerekmektedir. Yine aynı tarifeye göre 100.000 TL’lik bir alacak için başlatılacak icra takibinde avukatlık hizmet sözleşmesinin ücret kısmı asgari 16.000 TL olması gerekmektedir.
Avukatlık ücretinin kararlaştırılmadığı durumlarda sözleşme geçersiz midir?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre ücretin kararlaştırılmadığı durumlarda her sene Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde konusuna göre geçerli olan tarife üzerinden ücret sözleşmesi yapılmış gibi geçerli olacaktır. Yukarıda vermiş olduğumuz örnekte de görebileceğiniz üzere boşanma davası için avukatınız ile anlaşmış olsanız ancak ücreti belirlememiş olsanız dahi Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince 9.200 TL üzerinden avukatlık ücret sözleşmesi geçerli olacaktır.
Mahkeme kararında bana avukatlık ücreti hükmedildi. Bu ücret kime aittir?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereğince mahkemeler nezdinden hükmedilen vekalet ücreti avukata aittir. Avukatın dava sürecinde davacı ya da davalı sıfatı bulunmadığı için mahkeme kararında avukata ait olan vekalet ücretinin davacı ya da davalı sıfatları kullanılarak ifade edilmesi gerekmektedir.
Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere davacıdan alınarak davalıya verilmesi gereken vekalet ücreti davalı avukatına, davalıdan alınarak davacıya verilmesi gereken vekalet ücreti ise davacı avukatına aittir.
Avukatımı azletmek istiyorum. Yine de avukatımın ücretini ödemem gerekir mi?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereğince avukatın haksız azli halinde avukatlık ücretinin tamamı ödenir. Bu sebeple haklı bir sebep bulunmaksızın avukatınızı azletmeniz durumunda kararlaştırmış olduğunuz akdi vekalet ücretine hak kazanacaktır.
Bu yazımızda müvekkillerimiz ve danışanlarımız tarafından bizlere sorulan soruları “Sıkça Sorulan Sorular” başlığı altında derlemiş bulunmaktayız.