Bizi arayın.

Yetim Aylığı Nedir?
Yetim aylığı, bir diğer adıyla ölüm aylığı, sigortalının vefatının ardından kanunen belirlenen kişilere bağlanan bir aylıktır. Hangi şartlarda ve kime bağlanacağına ilişkin kanunlarda çeşitli düzenlemeler mevcuttur.
Bu yazımızda ise yalnızca eşi ile boşandıktan sonra da fiilen birlikte yaşadığı iddiasına dayanılarak yetim aylığı ya da ölüm aylığı kesilen kız çocuklarının aylıklarının tekrardan bağlanıp bağlanamayacağından bahsedeceğiz.
Yetim Aylığı Neden Kesilir?
Yetim aylığı çeşitli nedenlere bağlı olarak kesilebilmektedir. Bu nedenlerden en çok karşılaşılan ise aylık bağlanan kişinin boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşamaya devam ettiğinin Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri aracılığıyla tespit edilmesidir.
Hak sahibi olarak yetim aylığı ya da ölüm aylığı alan kız çocuklarının boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşamaya devam ettiğinin Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri tarafından tespit edilmesi durumunda bağlanan yetim aylığı veya ölüm aylığı kesilir ve ödenen aylıklar faiziyle birlikte aylık bağlanan kişilerden tahsil edilir.
Boşandığınız eşinizle fiilen birlikte yaşamaya devam etmeniz durumuna kimi zaman muvazaalı boşanma da denilmektedir. Bu sebeple Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri aracılığıyla muvazaalı boşanma yaptığınız tespit edilmesi durumunda almakta olduğunuz yetim aylığı veya ölüm aylığınız kesilebilir. Yine bu durumda da bağlanan yetim aylığı veya ölüm aylığı kesilir ve ödenen aylıklar faiziyle birlikte aylık bağlanan kişilerden tahsil edilir.
Boşandığım Eşimle Fiilen Birlikte Yaşadığım Gerekçesiyle Yetim Aylığım Kesildi. Ne Yapmalıyım?
Öncelikle yapmanız gereken almakta olduğunuz yetim aylığının veya ölüm aylığının kesilme sebebini araştırmaktır. Bunun için ise en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Boşandığınız eşinizle fiilen birlikte yaşamaya devam ettiğinizin tespiti için Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri tarafından gizli bir denetim yapılmaktadır. Bu denetim sırasında hak sahibi olarak yetim aylığı ya da ölüm aylığı alan sizin de beyanlarınıza başvurulabilir. Bu durumda sizlere hangi konuda araştırma yaptıklarını ve bu konuda sizin de beyanlarınızı yazılı olarak sunmanızı istedikleri takdirde aslında daha sonra gerçekleşen yetim aylığı ya da ölüm aylığının kesilme sebebini de anlamış olursunuz. Ancak belirtmiş olduğumuz üzere aylığınızın kesilme sebebini net bir şekilde öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanızda fayda bulunmaktadır.
Yetim aylığınızın ya da ölüm aylığınızın boşandığınız eşinizle birlikte yaşadığınız iddiasıyla kesilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumunun yapmış olduğu bu işleme karşı dava açabilirsiniz. Dava açmadan önce ise bir avukata danışmanızda fayda bulunmaktadır.
Bu Süreçte Hangi Belgeler Önemlidir?
Hak sahibi olarak almakta olduğunuz yetim aylığı ya da ölüm aylığının boşandığınız eşinizle fiilen birlikte yaşamaya devam ettiğiniz iddiasıyla aylığınızın kesilmesi durumunda tarafınıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli tebligatlar yapılacaktır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki aylığınızın kesilip kesilmediğini ya da durdurulup durdurulmadığını e-Devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz. Ancak yine de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan tebligatlar son derece önemlidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bazı tebligatlar şunlardır:
- Yetim aylığınızın ya da ölüm aylığınızın kesildiğine ya da durdurulduğuna dair bilgi yazısı
- Yetim aylığınızın ya da ölüm aylığınızın kesilmesi ya da durdurulması neticesinde tarafınıza ödenen aylıkların faizi ile iadesine ilişkin borç bildirim kağıdı
- Yetim aylığınızın ya da ölüm aylığınızın kesilmesi ya da durdurulması neticesinde tarafınıza ödenen bayram ikramiyelerinin faizi ile iadesine ilişkin borç bildirim kağıdı
- Yetim aylığınızın ya da ölüm aylığınızın kesilmesi ya da durdurulması neticesinde tarafınıza ödenen yersiz sağlık giderlerinin faizi ile iadesine ilişkin borç bildirim kağıdı
Tüm bu tebligatların yanı sıra yetim aylığınız ya da ölüm aylığınızın boşandığınızın eşinizle fiilen birlikte yaşamaya devam ettiğiniz gerekçesiyle kesilmesi işleminin dayanağı niteliğindeki Sosyal Güvenlik Kurumu denetmeninin düzenlemiş olduğu Denetmen Raporu bu süreçte büyük önem arz etmektedir. Çünkü aylığınızın kesilmesi ya da durdurulması işleminin gerekçesi denetmen raporunda yer almaktadır. Bu sebeple denetmen raporunu Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edebilirsiniz. Talebinizin reddedilmesi durumunda ise dava yolunu tercih ederek denetmen raporunu mahkeme kararı ile birlikte alabilirsiniz.
Konu ile alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz web sitemizde yer alan iletişim araçlarını kullanabilir ya da İletişim sayfamız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhaba 4a yetim maasi alıyorum ve sigortalı ise başladım büyük ihtimalle maaşım kesilecek şayet işten İcmal durumunda tekrar başvuru halinde yetim maasi alabilirmiyim
merhaba biri bosandiktan sonra yetim maasi aliyorsa ve kardeslerinin haberi yoksa.kardesleri arastirirsa ogrenebilirmi maas aldigini.nasil bulabilirler maas aldigini.
Merhaba Bn 23 yaşındayım özel Bi kurumda çalişiyorum sigortalı olduğum için maaşım kesildi. Şimdi açıktan üniversite okuyorum dilekce versem aylığım bağlanır mı bağlanırsa ne zaman almaya başlarim