Araç Değer Kaybı Davası Nasıl ve Kime Karşı Açılır?

Araç değer kaybı, bir aracın trafik kazasından kaynaklanan ekonomik değerindeki düşüşü ifade eder. Buradaki ekonomik değerden kasıt aracın parçalarının tamir edilmesine ya da onarılmasına ilişkin bir ekonomik değer değildir.

Araç değer kaybı, aracın kaza öncesindeki piyasa değeri ile kaza sonrasındaki piyasa değeri arasındaki miktarı ifade eder. Yargıtay bir kararında ise değer kaybını şu şekilde tanımlamaktadır: “Değer kaybı; aracın hasarsız hâliyle ve kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki hâline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farkın tespit edilmesiyle bulunur.”

Trafik kazasında gerçekleşen değer kaybından kazaya sebebiyet veren sürücü ile birlikte Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında sigorta şirketi de sorumlu olmaktadır.

Sigorta şartlarına ulaşmak için: Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

Trafik kazası neticesinde karşı tarafın aracında meydana gelen tüm zararlar kusurlu tarafın trafik sigortasından karşılanmakla birlikte burada ifade edilen tüm zararlar kapsamında karşı tarafın aracında meydana gelen değer kaybı da bulunmaktadır.

Araç Değer Kaybı Kimden Talep Edilir?

Değer kaybı, trafik kazasında kusurlu olan sürücü tarafından bizzat ya da bu sürücünün zorunlu mali sorumluluk sigortası tarafından karşılanır.

Tam Kusur Halinde Araç Değer Kaybı İstenebilir Mi?

Trafik kazasında tam kusurlu bulunan sürücünün değer kaybı isteyebilmesi mümkün değildir.

Kısmi Kusur Halinde Araç Değer Kaybı İstenebilir Mi?

Trafik kazasında kısmen kusurlu bulunan sürücünün, kusursuz olduğu oranda değer kaybı isteyebilmesi mümkündür.

Örneğin, trafik kazası neticesinde %50 kusurlu olan bir sürücü, karşı taraftan, aracındaki değer kaybının %50’sini talep edebilecektir. Kusur durumu ise bilirkişi aracılığıyla tespit edilecektir.

Değer Kaybı Tazminatı Kaç Yıl İçerisinde Talep Edilebilir?

Değer kaybına ilişkin tazminat isteme süresi 2 yıldır. Gerekli şartların oluşması halinde bu süre kaza tarihinden itibaren 10 yıl olarak da uygulanabilir.

Değer Kaybı Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Değer kaybı başvurusunda bulunurken başvurunuza ek olarak kaza ve hasar tespit tutanağı, kazaya ve hasara ilişkin fotoğraflar, ekspertiz raporu, aracın tamir edilen ya da değişen parçalarına ilişkin faturalar ve aracın ruhsatı gerekmektedir.

Değer Kaybı Miktarı Nasıl Belirlenir?

Aracın modeli, markası, özellikleri, hasarı, yapılan onarım işlemleri, kilometresi, olay tarihindeki yaşı ve diğer etkenler dikkate alınmak suretiyle aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değerleri arasındaki farka göre değer kaybı miktarı belirlenir.

Değer kaybı miktarı, alanında uzman kişiler tarafından hesaplanmakta ve belirlenmektedir.

Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?

Değer kaybının tazmini için başvuru öncelikle zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında sigorta şirketine yapılmalıdır. Şayet sigorta şirketi başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde cevap vermez ya da talep edilen tazminat miktarı tamamen karşılanmaz ise zarar gören dava veya tahkim yoluna başvurabilir.

Karayolları Trafik Kanunu m. 97

“Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.”

Değer kaybı tazminatı ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz web sitemizde yer alan iletişim araçlarını kullanarak bize ulaşabilir ya da İletişim sayfamız üzerinden bizlere mesajınızı iletebilirsiniz.

Bu yazıyı sosyal medyada paylaşabilirsiniz!
Avukat Barış Selçuk Şahin
Avukat Barış Selçuk Şahin

Hukuki bir konuda danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için web sitemizde yer alana iletişim araçlarını kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir